woensdag 5 september 2012

Jan De Pauw (deel 3)


Als laatste heb ik dan nog gekozen voor Jan De Pauw. Zijn stijl is iets anders dan de stijl van de andere twee architecten, maar ook hier vind ik iets wat toch wel past met mijn stijl en mijn idee van kunst.

Korte beschrijving

Jammer genoeg vind ik over hem echt niet veel info. Daarom ga ik dus voorlopig ook nog niet zoveel info zetten. Ik zou misschien, als ik de tijd vind, eventueel hem zelf willen opzoeken om me te informeren over hem door middel van een interview.

Zijn werk

Ik heb van Jan de Pauw een prachtige woning gekozen, die zeker en vast aansluit met mijn stijl, en ik vind het ook een interessante woning, als ik kijk naar mijn andere 2 architecten. Ze moeten uiteindelijk allemaal wat samen in het totaalconcept passen.

Het ontwerp

Dit ontwerp van architect Jan De Pauw bevindt zich in Heusden-Zolder. Het gebouw is gelegen op een heuvelachtig gebied waardoor het verschillende verdiepingen krijgt wat toch wel interessant is. Wat materiaalgebruik betreft, heeft Jan De Pauw gekozen voor een bepleistering van de gevels en houten vloeren. Door de grote ramen krijgt de woning voldoende licht binnen, en zorgt het binnenin voor een leuk lichtspel.

Foto's



+
Veel ramen
Afgelegen
Straalt rust en comfort uit

-
Hoogteverschil (rolstoel)

Rem Koolhaas 'OMA' (deel 2)

Nummer twee is Rem Koolhaas of ook wel bekend als medewerker aan het Office for Metropolitan Architecture (OMA)
Rem Koolhaas was altijd al een beetje een idool voor mij, en toen ik hem in mijn lijst zag staan, was de keuze snel gemaakt.

Korte beschrijving

Rem Koolhaas is geboren in Rotterdam, op 17 november 1944 als Remment Lucas Koolhaas. Hij studeerde aan de Nederlandse filmacademie in Nederland, waar hij zich specialiseerde in senarioschrijven. Later merkte hij dat dit toch niet helemaal iets voor hem was en hij ging naar de Architectural Association School (AA) in Londen. van 1968 tot 1972 studeerde hij daar architectuur. Later verwierf hij een beurs (1972) om een tijdlang in de Verenigde Staten te verblijven. Hij studeerde aan de Cornell University en werd daarna visiting fellow aan het Institute for Architecture and Urban Studies in New York.
In 1975 richtte Koolhaas samen met architecte Zenghelis en hun beide echtgenotes, de beeldend kunstenaars Vriesendorp en Zenghelis, het architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) op, welke vanaf dat moment een belangrijke rol zou gaan spelen in het wereldwijde architectuurleven, in het begin was het OMA vooral bekent als "papieren architecten", dat wil zeggen dat OMA aanvankelijk bekend was van lezingen, prijsvragen, discussies en publicaties, maar niet van gebouwen. Vooral het opzienbarende prijsvraagontwerp voor de uitbreiding van de Tweede Kamer in Den Haag uit 1978 trok wereldwijd de aandacht. 

Zijn werk

Van Rem ga ik een werk beschrijven, namelijk het Dutch House in Nederland. 
Naar mijn mening is dit een prachtig ontwerp van hem, hoewel ik er ook wel negatieve kantjes aan gevonden heb... 

Het ontwerp

Dutch House is een grote villa, gelegen op een onbekende heuvelachtige locatie. Het totaalcomplex is zo'n 5000 vierkante meter groot. Om je een idee te geven hoe groot het juist is; het huis bevat een grote leefruimte, studeerkamer en 2 keukens; een grote en een kleinere. Een slaapkamer met aparte badkamer en 3 kinderkamers waarvan er twee ook met een aparte badkamer en een dakterras. En als dit nog niet genoeg is heeft het huis ook nog 4 bergings, verschillende patio's en een grote garage, en dan ben ik nog lang niet rond. 
Daarbij komt ook nog eens kijken dat de plaatsing van de ramen heel mooi gekozen is, wat voor een mooi lichtspel zorgt, en het huis een heel aparte sfeer bezorgt. Het is een stukje hypermoderne kunst รก la Rem Koolhaas, dat toch een bepaalde rust en rustigheid uitstraalt.

Foto's




+
Veel ruimte
Mooi lichtspel
Afgelegen

-
Moeilijk voor rolstoelgebruiker
Heel open