woensdag 17 oktober 2012

3-daagse (deel 3)

De tweede opdracht was om een aantal foto's van mezelf in vitra meubelen/rond de vitra campus te trekken of te laten trekken...

Ik weet niet of deze daar wel bij hoort, maar hoe dan ook... Het is een leuke foto :)















3-daagse (deel 2)

We hebben een paar opdrachtjes gekregen die bij de driedaagse hoorden...

De eerste opdracht was om de interessantste gebouwen te bespreken. Bij mij waren dat er 2, namelijk de Messentoren (welke ik zelf gepresenteerd het samen met Janne in Basel) en het Centre Pompidou.

De Messentoren




Het gebouw
De Fair Tower in Basel is met 105 meter en 31 verdiepingen het op een na hoogste bewoonbare gebouw in Zwitserland. De Prime Tower in Zürich is nog groter.


De toren is eigendom van de Zwitserse Prime Site en wordt beheerd door Wincasa AG, Basel Branch. Het werd gemaakt en ontworpen door de architecten Morger & Degelo en Daniele Marques. De bouwtijd was van juli 2001 tot oktober 2003. De oppervlakte is ongeveer 1230 vierkante meter en het gebouw heeft een gewicht van ongeveer 50 000 ton.

Het gebouw maakt deel uit van het beursterein in Basel. Het gebouw biedt ruimte voor conferenties en evenementen. Naast kantoren van de Fair Tower vind je in de toren ook een viersterrenhotel, restaurants en ook de bar "Bar Rouge".

Architecten
Drie gerenomeerde architecten hebben het ontwerp van de toren gemaakt: de Basel Meinrad Morger en Heinrich Degelo in samenwerking met het Kuzern architect Daniele Marques. De architectonische groep onderscheidt zich door hun kritische vragen en elegante gestroomlijnde aard van de gebouwen.

Meinrad Morger

Daniele Marques

Heinrich Degelo



Centre Pompidou


Het Centre Pompidou-Metz is een museum voor moderne kunst. dat te bewonderen is sinds 12 mei 2010 in het stadje Metz. Het gebouw werd gemaakt in de vorm van een Chinese hoed. Het gebouw bevat 3 galerijen met een totale opp. vn 5000 vierkante meter. Het is eigenlijk een glaze kijkdoos met uitzicht op Metz en het heeft een centrale spits van 77m hoog. Deze hoogte verwijst naar 1977, wat het bouwjaar is van het Centre Pompidou in Parijs. 

Het zwevende dag wordt ondersteund door een stalen ring dat bevestigd is aan de 77m hoge spits. Het skelet van het dak is opgebouwd uit geweven balken die een zeshoek vormen. Dit was een zeer nieuw concept in de bouwwereld.

Binnenin het gebouw vind je een uigebreide collectie van kunstwerken uit de 20ste eeuw. Het werd het thuis van een aantal werken van Picasso en andere kunstenaars zoals Matisse. Er worden inleidende workshops en educatieve programma's aangeboden voor kinderen en tieners, dit dient als een spannende benadering van de artistieke schepping.

Voor het witte dak van het gebouw heeft de architect glasfiber en teflon gebruikt als materiaal. Zo word het daglicht slim gebruikt. Het dak is lichtdoorlatend naar binnen lichtafstotent naar buiten. Zo vormt er zich een levende en open ruimte voor elk publiek. s'Nachts wanneer het gebouw van binnenuit verlicht wordt, is het frame vvan buiten af zichtbaar doorheen het transparante membraan.

3-daagse!

Dan nu, de bespreking over mijn reis naar Duitsland/Zwitserland/Frakrijk! 
Eventjes een fotoreeks van de gebouwen die we hebben gezien...

Cité Radieuse-Le Corbusier


Centre Pompidou


Le Notre-Dame-du-Haut- Le Corbusier


Schaulagen in Basel Münchenstein-Herzog & De Meuron


Stadion ST-Jacob park Basel- Herzog & De Meuron


Muski-Akademie, Vera Oeri Bibliotheek Basel


Museum Der Kulturen


Museum Tinguely


Der Messeturm Basel


Novartis Campur Forum 3




Fondation Beyeler Basel Riehen-Renzo Piano




Vitra Campus




maandag 15 oktober 2012

Wat meer over Jan De Pauw...

Hier zijn we weer!Het is alweer eventjes geleden en heb dan ook nog niet laten weten wie het nu eigenlijk geworden is... Voor onze nieuwschierige mee-lezers, ik heb voor Jan De Pauw gekozen. 

Op de weblog was te lezen dat ik een interview zou proberen te gaan doen, wel dat gaat dus niet door *snif snif* want ik heb nog veel te veel ander schoolwerk en dus geen tijd om me bezig te houden met een extra interview. Wat ik wel heb gedaan, is nog een hele hoop zoekwerk. Ik heb wat meer informatie gevonden over Jan De Pauw...

Jan De Pauw (1966) studeerde filosofie aan de Universiteit Gent (1984-1988), journalistiek aan het International Press Centre in Brussel (1988), Internationale Betrekkingen aan de Katholieke Universiteit Leuven (2004-2006), en American Studies aan de Universiteit Antwerpen (2006-2008).Jan De Pauw doceert de vakken cultuurgeschiedenis en media&maatschappij. Hij is ook als onderzoeker verbonden aan het Rits. Hij is tevens lid van de departementsraad. Bovendien is hij mede-oprichter van het Vlaamse luik van Dorkbot, het internationale collectief rond nieuwe media dat zijn oorsprong vindt aan Columbia University in New York. Met Lieven Menschaert produceerde hij verschillende cd-roms, online projecten en multimedia-installaties die werden gepresenteerd op uiteenlopende festivals in binnen- en buitenland.In het verlengde van zijn vakken aan het Rits publiceert Jan De Pauw regelmatig over de problematiek van de geglobaliseerde samenleving in het algemeen, en de relaties tussen islam en het westen in het bijzonder.

Gevonden op de website: http://www.rits.be/content/jan-de-pauw